فهرست بستن

یادگیری عمیق(Deep Learning): روش های مبتنی بر کانولوشن

Deep learning image

الگوریتم های یادگیری عمیق از الگوریتم های یادگیری ماشین هستند. اخیرا الگوریتم های یادگیری عمیق زیادی برای حل مسائل هوش مصنوعی سنتی ارائه شده اند. در این درسنامه ها مروری بر بعضی از الگوریتم های به روز این مبحث در حوزه بینایی کامپیوتر خواهیم داشت.

طی سالهای اخیر, یادگیری عمیق در حوزه بینایی ماشین بصورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است و به همین دلیل, تعداد زیادی از روش های مرتبط با آن بوجود آمده است. این روشها را  بر اساس روش پایه ای که از آن مشتق شده اند میتوان به ۴ دسته مختلف تقسیم کرد که عبارتند از:

  1. Convolutional neural networks

  2.  Restricted Boltzmann Machines :RBMS

  3.  Autoencoders

  4.  Sparse Coding

شبکه های عصبی کانولوشن (CNN) یکی از مهمترین روش های یادگیری عمیق  هستند که در آنها چندین لایه با روشی قدرتمند آموزش میبینند. این روش بسیار کارآمد بوده و یکی از رایجترین روشها در کاربردهای مختلف بینایی کامپیوتر است. بطور کلی, یک شبکه CNN از سه لایه اصلی تشکیل میشود که عبارتند از : لایه کانولوشن, لایه Pooling و لایه تماما متصل. لایه های مختلف وظایف مختلفی را انجام میدهد. در هر شبکه عصبی کانولوشن دو مرحله برای آموزش وجود دارد. مرحله feed forward و مرحله backpropagation یا پس انتشار .در مرحله اول  تصویر ورودی به شبکه تغذیه می شود و این عمل چیزی جز ضرب نقطه ای بین ورودی و پارامترهای هر نورون و نهایتا اعمال عملیات کانولوشن در هر لایه نیست. سپس خروجی شبکه محاسبه می شود. در این جا به منظور تنظیم پارامترهای شبکه و یا به عبارت دیگر همان آموزش شبکه, از نتیجه خروجی جهت محاسبه میزان خطای شبکه استفاده میشود. برای اینکار خروجی شبکه را با استفاده از یک تابع خطا (loss function) با پاسخ صحیح مقایسه کرده و اینطور میزان خطا محاسبه میشود. در مرحله بعدی بر اساس میزان خطای محاسبه شده مرحله backpropagation آغاز میشود. در این مرحله گرادیانت هر پارامتر با توجه به قائده chain rule محاسبه میشود و تمامی پارامترها با توجه به تاثیری که بر خطای ایجاد شده در شبکه دارند تغییر پیدا میکنند. بعد از بروز آوری شدن پارامترها مرحله بعدی feed-forward شروع میشود. بعد از تکرار تعداد مناسبی از این مراحل آموزش شبکه پایان میابد.

1 Comment

  1. رضا

    سلام
    بسیار عالی ، مختصر و مفید
    لطفاً با ذکر منبع جهت استفاده در مقاله ارسال بفرمایید .
    سپاسگزارم

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.